Gemeenschapskrant

Taalaanbod - Nederlands op maat en met plezier

06/03/24

Nederlands leren en oefenen kan op verschillende manieren. Wij geven je een overzicht van de oefenkansen Nederlands in de Lijsterbes. Oefenkansen op verschillende niveaus, voor alle leeftijden en achtergronden.

De conversatiegroep

De conversatiegroep is net als Café Combinne geen Nederlandse les. Het is een groep mensen die in het Nederlands gesprekken voert. ‘Er zijn een aantal belangrijke verschillen’, vertelt Geert Van Doorsselaere, die de conversatiegroepen in de Lijsterbes en in de Kam in Wezembeek-Oppem begeleidt. ‘Aan de conversatiegroep nemen geen Nederlandstaligen deel, alleen anderstaligen. Zij hebben allemaal een niveautest gedaan bij het Agentschap Integratie en Inburgering. Inschrijven is vereist, de prijs is 75 euro voor 15 sessies. Je schrijft in voor de hele reeks, en elke sessie duurt 2 uur.’ Om ervoor te zorgen dat de conversaties overzichtelijk blijven en iedereen genoeg aan bod kan komen, is het aantal deelnemers beperkt tot 12. ‘De groep van Wezembeek-Oppem op woensdag is inmiddels een hechte groep van mensen die jaar na jaar, en sessie na sessie deelnemen. In Kraainem (elke maandag van 19.30 tot 21.30 uur) zitten we nu aan 7 deelnemers. Daar is nog plaats.’ Gesprekken in de conversatiegroep kunnen over veel gaan. Geert: ‘Om het gesprek op gang te brengen vraag ik iedereen in het begin meestal naar het goede nieuws van de voorbije week. We praten ook over de actualiteit, de media of cultuur. De bedoeling is een thema te bespreken dat mensen interesseert, als vertrekpunt om te praten en zo de woordenschat uit te breiden.’ Als een soort ambassadeur van het Nederlands wil Geert de gemotiveerde groepsleden verdere toegang geven tot de taal. ‘Het idee is dat mensen van elkaar leren. Foutjes zal ik soms corrigeren, maar praten is het belangrijkste. Eigenlijk is dit de Champions League van de taalcursussen, met mensen die alle taalniveaus doorlopen hebben. Vaak gebruiken ze de conversatiegroep om professionele redenen. Omdat ze voor de Europese Commissie of voor de federale overheid werken. Anderen zijn gepensioneerd en willen hun Nederlands onderhouden. Of zijn getrouwd met een Belg, of ze vinden het handig om in België ook Nederlands te kunnen spreken.’ (MB)

Info? De conversatiegroep komt wekelijks samen op maandag van 19.30 tot 21 uur in de vergaderzaal Salzburg, op het 1e verdiep van GC de Lijsterbes. steven.demesmaeker@derand.be

of klik hier

Café Combinne

In Café Combinne praten mensen samen Nederlands zoals op café. Het is een formule om zonder vast engagement in een informele situatie Nederlands te oefenen. ‘Deelnemers spreken al voldoende Nederlands’, verduidelijkt An Christiaens, die samen met haar collega Johan Muyldermans de wekelijkse sessies begeleidt. ‘Zo kunnen we een gesprek voeren.’ ‘Ook Nederlandstaligen doen mee aan Café Combinne’, zegt An. ‘Doordat zij er zijn, kunnen de anderstaligen die Nederlands hebben geleerd hun niveau verbeteren, nieuwe woorden leren en eventueel uitleg vragen. Het is geen les, maar een gesprek dat alle kanten uit kan gaan. Nieuwe mensen stellen zich altijd voor. Daarna kan het over de actualiteit gaan, of over hoe de voorbije week is geweest. De mensen die nu in de groep zitten, kennen elkaar al lang en zien elkaar soms ook buiten Café Combinne.’ ‘Nieuwe mensen zijn altijd welkom. Inschrijven hoeft niet. Je mag tijdens de uren van Café Combinne altijd binnenkomen en weer weggaan wanneer je wil – ook al blijf je maar een kwartier. Zoals op café dus. Koffie, thee en water zijn gratis. Wil je iets anders uit de cafetaria? Dan betaal je daarvoor’, besluit An. (MB)

Info? Elke dinsdag (behalve in de Vlaamse schoolvakanties) tussen 14 en 16 uur in de Loods, een nieuw lokaal achteraan in de Lijsterbes.

of klik hier

Lessen Nederlands

Je kan ook echte lessen Nederlands volgen in GC de Lijsterbes, van het Centrum voor Volwassenonderwijs (CVO) Crescendo. Hilde Smets, coördinator en leerkracht Nederlands als tweede taal (NT2), legt uit welke lessen er zijn. ‘In GC de Lijsterbes plant Crescendo regulier onderwijs op 4 niveaus: 1.1, 1.2, 2.1 en 2.2. De lessen hebben officiële leerplannen en dus een formeel karakter. Het hoofddoel is om de cursist te helpen functioneren in het dagelijkse leven, doordat hij of zij Nederlands kan begrijpen, spreken, lezen en schrijven. Vanaf niveau 2.1 is het mogelijk om mondelinge en schriftelijke les apart te volgen. Cursisten die slagen, krijgen een officieel certificaat. Dat is belangrijk op de arbeidsmarkt en is vaak ook nodig om te studeren of om de Belgische nationaliteit te krijgen.’ In GBS De Klimboom werkt Crescendo met succesvolle, laagdrempelige open modules. ‘Dat zijn korte modules van 20 uur die focussen op de rol van (groot)ouder en opvoeder. Om hieraan deel te nemen moet de cursist niveau 1.1 behaald hebben. De lessenreeks zoomt in op de 4 vaardigheden, en op thema’s uit de schoolcontext. We werken met authentiek materiaal en er is voortdurend uitwisseling en overleg tussen onze leerkracht en de basisschool.’ Ouderbetrokkenheid is een belangrijke doelstelling bij deze open module. ‘Sinds begin februari is Crescendo daarom in De Klimboom op vraag van de ouders begonnen aan het nieuwe project ‘School en Ouders’, een module voor cursisten met een niveau 2.1.’ (MB)

Info? Op verschillende momenten per week in GBS De Klimboom, uren en locatie via www.delijsterbes.be/nl/taallessen-Nederlands

of klik hier

Meer nieuws

  • Gemeenschapskrant

    De zaak Shell - Klimaatrechtszaak is theaterhit

    04/04/24

    De zaak Shell is een absolute theaterhit. Het toneelstuk over een bekende rechtszaak tegen de klimaatverandering werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival, het werd verfilmd én er werd een opera van gemaakt. Nu is de Belgische versie, met Michaël Pas in een van de hoofdrollen, te zien in de Lijsterbes.

  • Gemeenschapskrant

    Zotte doos

    04/04/24

    Elke woensdag en vrijdag na school organiseren wij naschoolse workshops SPORTeldoos of KUNSTeldoos. Elke ‘doos’ bestaat uit drie boeiende workshops die jouw kinderen de kans geven om hun creativiteit te uiten, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en plezier te beleven met vrienden. Of het nu gaat om het verkennen van hun artistieke talenten of het ontdekken van hun passie voor sport, het worden namiddagen vol avontuur en ontdekking.

  • Gemeenschapskrant

    RAND nieuws - Zenuwcentrum voor erfgoed

    04/04/24

    De Vlaamse erkenning van de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) Erfgoed Brabantse Kouters is een feit. Schepenen, ambtenaren, vrijwilligers en erfgoedverenigingen maakten kennis met de geplande projecten rond de thema’s landschap, bouwkunde en archeologie. De ambitie is groot, net als het afgelegde traject.