Gemeenschapskrant

Floorball brengt het beste naar boven in spelers

07/03/23

Floorball. De sport is overgewaaid vanuit Scandinavië naar hier. Het waren dan ook de Zweden die Floorball in 2009 naar Kraainem brachten. Maar of de sport van oorsprong Fins of Zweeds is, daarover bestaat een vete tussen de twee landen.

©Tine De Wilde - Floorbal - Kraainem Tigers

Floorball spelen met de Kraainem Tigers

Floorball is een teamsport die aan ijshockey doet denken. ‘Je hebt een stick en een bal nodig, en een keeper die goed ingepakt is. Maar het is minder fysiek dan ijshockey. In floorball plakt de tegenstander je niet tegen de boarding (omhulsels rondom het veld, red.). Maar een stevig contact kan je nooit uitsluiten’, legt Radek Pilar uit, een gedreven bestuurslid van de Kraainem Tigers. ‘Floorball is populair in landen waar ook ijshockey een belangrijke sport is. In de Scandinavische landen en sommige centraal-Europese landen bijvoorbeeld.’

De uitvinder van de sport? Daar is een vete over tussen Finland en Zweden. ‘Ik hoorde zelf dat de sport in Zweden eerst zonder goals gespeeld werd en in Finland met goals. En toen de twee landen voor het eerst tegen elkaar speelden, moesten ze snel nog de regels van het spel opstellen. Ik weet niet of dat een legende is’, zegt Radek.

In die landen leeft de sport echt. Het verschil in kwaliteit is groot met landen waar de sport minder populair is. ‘Deze maand speelde ons nationale vrouwenteam tegen Finland. Het resultaat was 17-1.’ Dat is niet zo verrassend volgens Radek. ‘In België zijn er een twintigtal teams. In Zweden, met evenveel inwoners, is dat een veelvoud. In Tsjechië, waar ik vandaan kom, kan iedere jongere na de schooluren floorball spelen in de sporthal van de school’, zegt Radek. Andrew Fagg, ook een bestuurslid, knikt: ‘Mijn vrouw is Zweedse, en ook daar kan de schoolgaande jeugd na de lesuren makkelijk floorballen. Het is een binnensport, dus het maakt niet uit of het donker of koud is. Dat is ook mooi meegenomen in Scandinavië.

Van Zweden naar Kraainem

In 2009 waren het dan ook Zweden die de Kraainem Tigers oprichtten. Ze woonden en werkten in de buurt. Radek en Andrew waren er toen nog niet bij. ‘Onze kinderen spelen hier. We zijn opgeklommen van privéchauffeur voor onze kinderen tot bestuurslid. We doen dat vrijwillig, net als alle andere bestuursleden’, zegt Andrew.

De spelers komen van overal. ‘We hebben een internationaal team met een sterke inbreng van Zweden, Finnen en Tsjechen. Zij werken in de internationale instellingen in de buurt. Dankzij die internationale aanwezigheid is er een floorballteam in Kraainem. Ook enkele Belgen zitten in ons team, maar het zou leuk zijn om meer locals te krijgen.’ Is taal en communicatie in zo’n internationaal team dan geen probleem? ‘Dat lossen we zonder problemen op. We spreken vooral Engels, maar als iemand iets niet begrijpt is er altijd wel een ouder om te vertalen, of tekenen we op ons bord. We maken ons wel verstaanbaar’, zegt Radek.

Het internationale karakter is niet altijd evident. ‘Doordat een aantal goede jongeren verhuisden naar elders in Europa spelen de teams het ene jaar soms minder goed dan het andere.’

Stijgen op de ladder

Toch zijn de Tigers een stabiele ploeg. ‘We hebben een ploeg in elke leeftijdscategorie. Van U10 tot de volwassenencategorie’, vervolgt Radek. Ze hopen ook een damesteam te verwelkomen bij de Kraainem Tigers. ‘Er spelen al enkele vrouwen, maar niet genoeg om een volledig team samen te stellen.’

De herenploeg staat nu bovenaan de derde divisie van de floorballcompetitie. ‘Dit jaar gaan we promoveren naar de tweede divisie. Daar ben ik zeker van. We hebben het potentieel om in die divisie enkele goede seizoenen te spelen. Maar de eerste divisie is op dit moment geen realistische ambitie.’ In de jeugdcategorieën draait het nog beter. ‘We speelden al een paar keer kampioen in de jeugdreeksen. Dit jaar mogen onze U16 en misschien ook onze U14 dromen van een mooi resultaat.

Open voor iedereen

Wie de sport wil proberen, kan langskomen op een trainingssessie. ‘Je kan dan een drietal keer meetrainen om te zien of floorball iets voor jou is. Het is een echte teamsport. Samen bouw je aan ets mooi. Het is een zeer dynamische sport die ook leuk is om naar te kijken. Er wordt veel gescoord, bewogen en gelopen. En floorballers zijn ook erg sportief en respectvol voor de tegenstander. Het brengt het beste naar boven in spelers’, zegt Andrew. Eind juni is er jaarlijks een end-of-season event. Daar kunnen geïnteresseerden kennismaken met de sport en met de Tigers. Er is ook een barbecue. ‘Dat is altijd een tof moment om het seizoen af te sluiten, en om nieuwe mensen te leren kennen. Kom dus zeker langs en houd onze website in de gaten voor de datum’, besluit Radek.

Uit: Lijsterbeskrant maart 2023
Tekst: Maarten Croes

©Tine De Wilde - Floorbal - Kraainem Tigers

Meer nieuws

 • Zomerkampen 2024: Klaar voor avontuur!

  11/06/24

  De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent tijd voor plezier en avontuur!

  Schrijf je snel in voor onze fantastische zomerkampen en maak de vakantie onvergetelijk!

 • Terugblik op 43 jaar Gordel

  30/05/24

  Op zondag 1 september trekt de Gordel door de Rand. Wat in 1981 begon als een politiek burgerinitiatief met sportieve inslag, is nu eerder een sportief evenement met politieke bijklank. In de jaren 90 en 2000 was het een massa-evenement dat zijn gelijke niet kende. Gordels vast voor een terugblik

 • Van economische ader tot restrivier met natuur

  30/05/24

  Gemiddeld weet amper één op drie inwoners van de Oostrand dat de Woluwe een rivier is. Zo toont een studie van de KU Leuven aan. Reden? De Woluwe kent al decennialang een ondergronds bestaan. Letterlijk. Daar komt stilaan verandering in.