Gemeenschapskrant

Film en taart, Ciné Café serveert het allemaal

01/03/23

Wil je een film zien in goed gezelschap, met een stukje taart en koffie? Dan is Ciné Café iets voor jou. Dit voorjaar staan ‘Mammuth’ en ‘Kom hier dat ik u kus’ op het programma van de Lijsterbes. Een bijzonder publiek is altijd aanwezig.

©Tine De Wilde - Erika Algoet

‘We organiseren Ciné Café in samenwerking met het Kraainemse OCMW en het woonzorgcentrum Atrium’, zegt Erika Algoet, organisatrice van Ciné Café en medewerker communicatie en administratie bij de Lijsterbes. ‘Het OCMW organiseert elke donderdagmiddag Resto & Co op de parking van zaal Cammeland hier recht tegenover. Ze halen de mensen op met een busje, gaan daar eten en komen dan bij ons naar de film waar ze kunnen genieten van koffie en een stukje taart. Daarna worden ze weer naar huis gebracht. Woonzorgcentrum Atrium is vlak bij ons. De bewoners en begeleiders komen te voet naar ons gemeenschapscentrum voor de film. Meestal zijn we dan met 15 personen die naar de film komen kijken

Maar iedereen is welkom. Erika: 'Ik maak de flyers en de affiches zelf om ze uit te delen bij Resto en co. Op onze website vind je ook alle informatie. De tickets kosten twee euro. Met taart en koffie inbegrepen is het vijf euro, die moet je op voorhand bestellen. Wij stellen de tafels in de grote zaal zo op dat iedereen in groepjes van vier of vijf rond één tafel kan. De mensen van Atrium en het OCMW krijgen voorrang bij het kiezen van de plaatsen. Je kan de koffie en taart voor de film of tijdens de film opeten.’

Voor ieder wat wils

Er zijn 2 films in het voorjaar en 2 in het najaar, plus een documentaire in januari. Erika zorgt ervoor dat de film voor iedereen toegankelijk is. ‘Omdat er bij onze toeschouwers zowel Nederlands- als Franstaligen zitten, zijn de films altijd in twee talen. Is de film in het Nederlands gesproken, dan is hij ondertiteld in het Frans, of omgekeerd. Is de film in een andere taal, dan moet hij in het Nederlands en het Frans ondertiteld zijn.’

Voor de volgende Ciné Café staat er een Franstalige film op het programma: de komische 'Mammuth'. De hoofdrolspeler Gérard Depardieu doet bij velen een belletje rinkelen. Hij speelt een gepensioneerde die op zoek moet naar de nodige papieren om zijn pensioengeld te kunnen trekken.

‘Het is niet zo gemakkelijk om films te vinden die iedereen graag ziet’, zegt Erika. ‘Daarom gaf ik het woonzorgcentrum een enquête die de bewoners invulden tijdens een gezamenlijke activiteit. Daarin konden ze aanduiden welk soort films ze graag zien.’ Na de film wordt er ook altijd nagepraat. ‘Zeker de bewoners van Atrium drinken na de film in de foyer nog graag iets sterkers dan koffie en bespreken dan de film.’ In het begin van dit seizoen had Erika met 'Girl' voor een pittige film gekozen. ‘Maar de meeste mensen vonden hem goed en vonden dat ze mee moesten met de tijd.’ Op donderdag 25 mei wordt 'Kom hier dat ik u kus' vertoond, een verfilming van het boek van Griet Op de Beeck. Actrice Kyra Verreydt uit Kraainem speelt erin mee. ‘Daarvoor zijn al vijftien tickets verkocht aan anderstaligen die Nederlands leren aan het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) Crescendo’, zegt Erika.

Uit: Lijsterbeskrant maart 2023
door: Michaël Bellon

©Mammuth (2010)

Mammuth (2010)

Reserveer een plekje én een stukje taart voor ons volgende Ciné Café op donderdag 16 maart.

Een samenwerking tussen het OCMW-Kraainem en GC de Lijsterbes.

Meer nieuws

 • LANCERING CULTUURBROCHURE 24-25

  24/05/24

  We trappen het nieuwe cultuurseizoen af! De gloednieuwe cultuurbrochure valt binnenkort in elke brievenbus in de regio.

 • Burgemeesters vragen meer middelen

  16/05/24

  In hun memorandum voor de komende parlementsverkiezingen vragen de burgemeesters van Halle-Vilvoorde, verenigd in het Toekomstforum, dat bij de verdeling van de middelen van het Gemeentefonds dit gebied voortaan erkend zou worden als Vlaamse Randregio.

 • Folk Nevermind reanimeert de teen spirit van Nirvana

  16/05/24

  De grunge van Nirvana gespeeld op viool, accordeon en akoestische gitaar, dat is het handelsmerk van Folk Nevermind. ‘De melodieën zijn onverslijtbaar, omdat ze zo eenvoudig zijn’, zegt frontman Manu Champagne. Samen met zijn muzikanten countert hij het soms agressieve teenagedrama met de nodige zwier en humor.