Uit het centrum

Hoe werkt de Uitpas in Kraainem?

24/09/21

In de gemeenschapscentra de Lijsterbes in Kraainem, de Kam in Wezembeek-Oppem en de Bosuil in Jezus-Eik kan je voortaan terecht met de UiTPAS. Met die vrijetijdspas spaar je punten, die kan je inruilen voor een cadeautje of een korting op een ticket.

Punten sparen voor meer cultuur

Meer mensen meer goesting doen krijgen in vrijetijdsactiviteiten, dat is het doel van de UiTPAS. ‘Het systeem is heel eenvoudig’, legt Renate Neven van publiq, de organisatie achter de UiTPAS, uit. ‘Je koopt eenmalig voor 5 euro een UiTPAS en telkens als je deelneemt aan een UiT-activiteit spaar je punten. Die punten kan je inruilen voor leuke voordelen zoals een gratis ticket, korting, een drankje of een cadeautje.’ Met de UiTPAS kan je terecht bij meer dan 3.000 vrijetijdsaanbieders in meer dan 80 steden en gemeenten in Vlaanderen.

De drie gemeenschapscentra werken hiervoor samen met de Druivenstreekgemeenten Tervuren, Overijse, Hoeilaart, Huldenberg en Bertem. Hun UiTPAS-project is een van de eerste wapenfeiten van de intergemeentelijke samenwerking (IGS) Vrije Tijd Druivenstreek. ‘Wij werken samen rond alles wat met vrije tijd te maken heeft’, vertelt Peter Van den Berge, coördinator van de IGS Vrije Tijd Druivenstreek. ‘Een van onze doelstellingen is om meer mensen warm te maken voor het vrijetijdsaanbod van de verschillende gemeenten. De UiTPAS past hier perfect in. Gezien de gemeenschapscentra de Lijsterbes, de Kam en de Bosuil al samenwerken met het Tervuurse cultuurcentrum De Warandepoort en cultuurcentrum Den Blank in Overijse, leek het ons logisch om hen mee aan boord te nemen. We zijn erg blij dat ze meestappen in ons verhaal.’

Hoe werkt het?

Een UiTPAS koop je aan het onthaal van je lokale gemeenschapscentrum. Neem je deel aan een van de activiteiten of voorstellingen van een UiTPAS-aanbieder? Dan krijg je spaarpunten. ‘De activiteiten waarmee je punten kan sparen, zijn heel divers’, legt Peter Van den Berghe uit. ‘Een theatervoorstelling of een concert, maar ook een sportkamp, een workshop of een bezoekje aan de bib. Je scant je UiTPAS aan de spaarzuil van de organisator of aan het onthaal en je spaarpunten komen op je pasje te staan. Elke aanbieder geeft je een welkomstvoordeel als je een UiTPAS koopt, een klein cadeautje, bijvoorbeeld een gratis zwembeurt. Als je vijf spaarpunten hebt, kan je beginnen ruilen. Voor een korting op je ticket voor een culturele voorstelling of bij een sportieve activiteit bijvoorbeeld, maar je kan het ook ruilen voor een cadeautje bij een van de UiT-partners. Je kan daarbij kiezen uit alle UiT-activiteiten over heel Vlaanderen en Brussel.’

‘Toen we in 2012 met de UiTPAS van start gingen, was het onze ambitie om meer mensen kennis te laten maken met het enorme vrijetijdsaanbod dat we in Vlaanderen en Brussel hebben’, vertelt Neven van publiq. ‘Uit onderzoek dat we in 2017 lieten uitvoeren naar het gebruik van de UiTPAS blijkt dat we daar in slagen. De spaar- en voordeelkaart zet mensen aan om van nieuwe dingen te proeven. Dankzij de UiTPAS proberen ze dingen uit die ze anders misschien niet zouden doen en dat is precies waar we naartoe willen. Het pasje verbreedt dus figuurlijk het smakenpallet wat vrijetijdsactiviteiten betreft.’ Al meer dan 285.000 mensen hebben intussen een UiTPAS op zak.

Kansenpas

De UiTPAS wil drempelverlagend zijn. ‘Daarom riepen we ook de kansenpas in het leven. Dat is de UiTPAS voor mensen die het financieel moeilijk hebben’, legt Neven uit. ‘Zij kunnen hun pasje – dat qua uitzicht niet verschilt van de gewone versie – kopen voor 1 euro. Voor een activiteit betalen ze maar 20 procent van de prijs. Heel wat van de 80 deelnemende gemeenten hebben al beslist om die kansenpas aan te bieden. En ook daar zien we dat dat systeem goed werkt. Mensen vinden zo echt makkelijker en vaker de weg naar het vrijetijdsaanbod.’

Meer informatie over de UiTPAS vind je aan het onthaal van de deelnemende gemeenschapscentra en op www.uitpas.be.

Tekst: Tina Deneyer

Foto: Tine De Wilde

Meer nieuws

 • Gemeenschapskrant
  ©Tine De Wilde

  Eric Marion, gepensioneerde arts bij het leger en in Sint-Lukas

  17/05/23

  Een halve eeuw. Zo lang woont Eric Marion al in Kraainem. Hij beleefde er een prachtige kindertijd. Later was de gemeente de ideale uitvalsbasis om van zijn werk naar terug te keren. Hij bekleedde topfuncties in het militair ziekenhuis en het Universitair ziekenhuis Sint-Lukas (UCL).

 • Gemeenschapskrant
  ©Suura

  Albumrelease Stuve

  17/05/23

  Het Gentse akoestische kwartet Suura speelt binnenkort hun nieuwe album Stuve in de Lijsterbes. Geïnspireerd door Scandinavische folk en Nick Drake, richtte Nicolas Van Belle de groep op. Intussen hebben ze twee albums op hun naam: het studioalbum Luwte en het livealbum Live at de koer.

 • Gemeenschapskrant
  ©Tine De Wilde

  Julien Bossu en Viviane Hermans over hun leven in Kraainem

  12/05/23

  Laure Bouvier-Washer verloor haar zoon in de Eerste Wereldoorlog. Ze zette zich daarna in voor de opvang van oorlogsinvaliden. De plek die ze mee hielp creëren, heet nu de Bouvier-Washerwijk en bestaat 100 jaar. Toen de huizen naar de staat gingen, kochten Julien en Viviane er hun thuis.