Gemeenschapskrant

De Dezangrélaan 3 naar de hand van Piet Boesmans

23/06/22

Bewonder deze prachtige tekening uit de collectie van Piet Boesmans. Hij was inwoner van Kraainem en tekenaar van, onder meer, vele prachtige hoekjes en plekjes in Kraainem. Helaas is hij veel te vroeg en plots overleden tijdens een carnavalstoet in Halle. Zijn tekening van dit huis op de Dezangrélaan nummer 3 dateert uit 1971.

©Lijsterbeskrant

Oorspronkelijk was dit huis een vrijstaande en onderkelderde burgerwoning, gebouwd in 1897 in opdracht van bouwheer Emiel Bricout. Het gebouw werd opgetrokken vlak na de aanleg van de buurtspoorweg (in 1893), die toen de Dezangrélaan volgde met stoomtrams en een halte had vlak voor het gemeentehuis. In 1899 werd de linkse bijbouw toegevoegd. Met een poort in een rondboog en een kapelletje met Mariabeeld ingebouwd in de gevel. De oorspronkelijke toegangsdeur die zich centraal in de voorgevel van de woning bevond werd door een vensterraam vervangen. Achteraan de woning bevindt zich een kapel met klokkentorentje. De voorgevel van de woning was in de jaren 70 begroeid met klimop, dat gaf een prachtige roodgroene gloed.

©Luc Maes

Emiel Bricout was onderwijzer en gemeentesecretaris. Hij verkocht ook plantgoed en zaad. Emiel Bricout werd geboren in Pepingen op 13 december 1843 en was getrouwd met Adèle De Becker. Hij overleed in Kraainem op 13 januari 1916. De woning kwam daarna in handen van Catechisten via Marie Berthe Zeegers, onder de naam Les Catéchistes Eucharistiques de Kraainem. Het werd een gemeenschapscentrum, dat later onder de naam Verbum Dei een vrouwengemeenschap vormde van toegewijde christelijke leken (gelovigen). De gemeenschap organiseerde speelpleinwerkingen voor kinderen uit de Brusselse parochies, op de terreinen die nu gebruikt worden door de Saint Anthony Parish. De gemeenschap Verbum Dei zorgde er eveneens voor dat de Kapel uit Expo 58, waarin men moderne kerkelijke kunst tentoonstelde, overgebracht werd naar de terreinen van de huidige Ierse Parochie. In de jaren 60 werden retraites georganiseerd, ter voorbereiding van de hernieuwing van de doopgeloften en het daaropvolgende vormsel, dat destijds in de kerk van Sint-Stevens-Woluwe plaatsvond.

Op dit ogenblik woont enkel nog Marie-Thérèse Van Lierop op een appartement in de Dezangrélaan. In 2002 werd door Verbum Dei een schenking gedaan ten voordele van La Communauté du Chemin Neuf of de Chemin Neuf-gemeenschap, een charismatische gebedsgroep, ontstaan in 1973. De ASBL Equipes Verbum Dei huisde sinds 10 januari 1938 op de Dezangrélaan. De families Zeegers-Jourdain staan nog vermeld als leden van de bestuursraad. Met dank aan Danièle Boesmans om de tekening van haar vader uit te lenen aan de lijsterbeskrant.

Bronnen: G. Bulteel (Prentkaartenboek + Leven/sterven te Kraainem), Inventaris Bouwkundig Erfgoed, een gesprek met M.T. Van Lierop en eigen info.

Tekst en nieuwe foto: Luc Maes

Uit: Lijsterbeskrant juni 2022

Meer nieuws

 • Uit het centrum
  Nachtvluchtabonnement banner

  Ontdek ons nieuw cultuurseizoen 2022-2023

  29/06/22

  Ontdek de activiteiten en evenementen in je buurt voor het volgende seizoen en reserveer nu al je tickets.

 • Uit het centrum
  Gesloten Lijsterbes

  Zomersluiting

  22/06/22

  Het gemeenschapscentrum de Lijsterbes sluit de deuren deze zomer van maandag 11 juli tot en met vrijdag 5 augustus.

  De Foyer zal gesloten zijn van donderdag 21 juli tot maandag 22 augustus.

 • Gemeenschapskrant
  ©Filip Claessens - Politiezone

  Politiezones zoeken personeel

  13/06/22

  Politieagent wordt stilaan een knelpuntberoep. Niet alleen bij de federale gerechtelijke politie is er een capaciteitsprobleem, ook zowat alle lokale politiezones in Halle-Vilvoorde zoeken personeel. Ook in de faciliteitengemeenten