submenu

Oud-nieuw - 25/11/2021

Vierarmen in Kraainem 1912 (vervolg)

Op de oude postkaart – afgestempeld op 22 juni 1912 – zie je de Auberge des Quatre-Bras rond de eeuwwisseling. Niet in Tervuren, zoals het opschrift zegt, maar op het grondgebied van Kraainem.

Links op de foto staat een poortje dat toegang verleende tot de kinderspeeltuin. De herberg was zowel een hotel als een café met eetgelegenheid. De geuze en de kriek, al dan niet geserveerd met een boterham met plattekaas, werden vaak besteld. Waar het paard en de kar staan, begint de Brusselsesteenweg. Links achter de gebouwen loopt de Mechelsesteenweg. Niet zichtbaar, maar op de plaats waar de foto genomen is, liep sinds 1897 een stoomtrein van het Sint-Joost-ten-Nodeplein tot aan het park van Tervuren, waar in 1897 een wereldtentoonstellingsgedeelte was. Om deze spoorlijn aan te leggen had Edmond Parmentier (van het gelijknamige park in Sint-Pieters-Woluwe) op 2 november 1896 een concessie gekregen van koning Leopold II, voor de ‘S.A de Chemin de Fer à Voie étroite de Bruxelles à Ixelles-Boendael’. Tot 1901, toen werd de lijn geëlektrificeerd en de lijn Treurenberg-Tervuren opgestart. In 1903 werd het Naamse Poort-Tervuren. De herberg werd vanaf de jaren 30 tot 1951 uitgebaat door Georges Morleghem. Na het overlijden van burgemeester Arthur Dezangré, zou Morleghem een korte tijd burgemeester van Kraainem worden. Heel deze omgeving is ondertussen veranderd voor de aanleg van de d’Huartlaan en veel later van de ring.

De nieuwe foto werd in 2012 genomen – er is nog geen sprake van de artistieke slakken op de gevel – en is uniek omwille van het weinige verkeer op een vroege zondagmorgen. Op deze plek staat vandaag een nieuwe hoogbouw met bureaus. Sinds de recente (zie de lijsterbes van oktober 2021) opening van SOKO, een bar met een dakterra, is er opnieuw een eetgelegenheid aan het Vierarmenkruispunt. 

 

Postkaart: uit de collectie van Luc Deconinck
Tekst en nieuwe foto: Luc Maes
Uit: Lijsterbeskrant november 2021