submenu

Zondag 24 oktober - 16/10/2021

Repair Café

Goed nieuws voor je defecte spullen: het Repair Café van Kraainem is opnieuw opgestard, na de gedwongen covidpauze. Elke vierde zondag van de maand kan je weer terecht in de Lijsterbes of in zaal Agora om je broodrooster, laptop of kapotte stoel gratis te laten herstellen.

We leven in een wegwerpmaatschappij, maar gelukkig groeit het besef dat heel wat gebruiksvoorwerpen en toestellen ook kunnen worden hersteld. Wie niet zo technisch onderlegd is, kan daarvoor al sinds september 2018 terecht bij Repair Café Kraainem. Dat is een initiatief van een aantal handige vrijwilligers, onder wie Dick Nieuwenhuis, die er doorgaans in slagen om op een zondagnamiddag minstens zestig procent van de door mensen binnengebrachte voorwerpen te herstellen. Zolang het Repair Café bestaat, heeft het de handen vol, en kan het rekenen op enthousiaste reacties van zowel de vrijwilligers als de jongere en oudere ‘klanten’ die weer tevreden naar huis gaan met hun herstelde stoomstrijkijzer. Na de covidpauze is het dus hoog tijd om te heropenen. Nieuwenhuis: ‘Met een afhaaldienst werken, zagen onze vrijwilligers niet zitten omdat ook het sociale aspect bij ons erg belangrijk is: je kan bij ons ook een drankje en taart kopen en een praatje maken met de interessante mensen die allemaal in onze buurt wonen. Nu kan dat allemaal terug, al zullen we in het begin nog met mondmaskers, handgel en afstand werken.’

Noteer elke vierde zondagmiddag van de maand dus in je agenda. Nieuwenhuis: ‘Het merendeel van wat we binnenkrijgen is kleine elektronica – gereedschap zoals boormachines, maar ook stofzuigers, grasmaaiers, koffiezetmachines, waterkokers … Daarnaast herstellen we ook fietsen, en we hebben iemand die gespecialiseerd is in houten voorwerpen zoals stoelen en kinderspeelgoed. We zijn met twee om kleine herstellingen aan kledingstukken uit te voeren, een oud-slager die messen kan scherpen en herstellen, en we kunnen ook kijken naar kleinere softwareproblemen.’ Het is wel nuttig enkele tips en regels te volgen. Controleer bijvoorbeeld thuis eerst even of je de batterij niet gewoon moet vervangen. Als het toestel nog onder garantie valt, breng je het beter naar de verkoper of de fabrikant. Neem alle onderdelen en eventuele vervangstukken van je defecte voorwerp mee. En iets binnenbrengen dat totaal verroest of in stukken is, heeft weinig zin. ‘In principe herstellen we ook maar één voorwerp per beurt, al kan je geluk hebben als er niet veel volk is. We geven ook geen garantie op herstelling, want ook niet alles laat zich herstellen.’ De dienst is gratis, maar je kan wel een centje in de spaarpot steken voor onkosten en nuttige aankopen van het Repair Café.

De volgende afspraken zijn afwisselend in GC de Lijsterbes (28 november) of op de nieuwe gemeentelijke locatie in zaal Agora (24 oktober en 23 januari). In december is er geen Repair Café, maar daarna loopt het maandelijks door tot en met mei, telkens vanaf 14 uur. De laatste voorwerpen kan je om halfvijf binnenbrengen, zodat we om 17 uur kunnen afsluiten. (MB)

Bekijk ook