submenu

Oud-Nieuw - 14/10/2021

De wandelweg van de Gouvernementsweg naar het Vierarmenkruispunt

De Gouvernementsweg is een van de oudste wegen van Kraainem. Deze weg vormt de grenslijn met het Brussels Gewest en de gemeente Sint-Pieters-Woluwe. De oude foto neemt ons mee naar de wandelweg in 1920.

Op de oude Ferrariskaart uit 1778 wordt de Gouvernementsweg nog de Route de l’Abbé genoemd. De weg kwam al voor op een kaart uit 1659. Tijdens de bezetting door Napoleon werden plannen gemaakt om deze weg te verbeteren en te verbinden met de Leuvensesteenweg in Tervuren en met Kraainem. De burgemeester van Kraainem heeft dit toen verhinderd door te stellen dat de soldaten of de legers al te gemakkelijk tot Kraainem zouden kunnen doordringen.

De Gouvernementsweg vormt één lang en recht geheel, maar bestaat uit drie verschillende onderdelen. Vanaf de Berkenlaan in Stokkel loopt de weg trapsgewijs naar de Groene Corniche (aan de rechterzijde). Vervolgens gaat de weg rechtdoor en is ze berijdbaar tot voorbij de Witte Damenlaan in Kraainem en de Witte Vrouwenlaan in Sint-Pieters-Woluwe, richting Tervuren. Een honderdtal meter voordat je de sporen van tram 44 bereikt, is de weg onverhard. Vervolgens slaat hij linksaf op een versmald wandelpad naar het Vierarmenkruispunt. Dit pad leidt ons naar de uitgaansbuurt van de toenmalige Brusselaars. In het Zoniënwoud wandelen en op café of restaurant gaan, of gaan logeren in het hotel langs de weg, dat kon toen nog in deze omgeving.

Hoe dat juist ging, lees je in een volgende bijdrage.

Oude foto: uit de collectie van Luc Deconinck
Tekst en nieuwe foto: Luc Maes
Uit: Lijsterbeskrant oktober 2021