submenu

Recept: Nanaimoreep door Hilary Peden - 20/04/2021

'Van dessertjes maken weten we alles in Canada’

‘Ik hou niet van improviseren in de keuken. Ik volg de meeste recepten naar de letter’, zegt Hilary Peden. Een keukenattitude die helemaal past bij de culinaire traditie van Canada, het uitgestrekte land in Noord-Amerika. ‘We zijn vooral bekend om onze dessertjes’, zegt Hilary.

‘En daarvoor is alles goed afwegen en meten uiteraard erg belangrijk.’ Hilary is van Canadese afkomst, maar ze is al zowat tien jaar geleden in ons land neergestreken. Ze woont nog maar een goed jaar in Kraainem. ‘Daarvoor woonde ik in Brussel, en nog daarvoor in de bergachtige streek aan de westkust van Canada. Maar ja, toen kwam de liefde langs, en ik ben gevolgd,’ lacht ze. Ondertussen hebben Hilary en haar man twee kinderen, eentje van twee en eentje van zes jaar oud. Ze bouwde hier dus haar leven verder uit: ‘Ik heb ondertussen een job gevonden bij het Europese parlement en hou veel van de Europese mentaliteit. Ik ben hier graag.'

Een echt duidelijke culinaire traditie heeft Canada niet: ‘Er zijn erg veel internationale invloeden. De oosterse keuken is bijvoorbeeld in trek.’ Maar van dessertjes maken weten ze alles in Canada. ‘Ken je bijvoorbeeld de beavertail? Dat is een typisch dessert dat in heel Canada gegeten wordt. De naam verraadt het al: het is een dessert in de vorm van de staart van een bever, gemaakt met gefrituurd deeg met een aantal toppings erop.’ En met Thanksgiving maken we altijd pumpkin pie (pompoentaart) klaar als nagerecht. In Canada vieren we Thanksgiving altijd in oktober, als de pompoenen rijp zijn en niet eind november zoals in de Verenigde Staten,’ verduidelijkt ze. Maar haar favoriet is de Nanaimo bar (Nanaimoreep), een dessert dat populair is in heel Canada, maar afkomstig is van de westkust. ‘Dat is het dessert dat ik jullie wil voorstellen. Het bestaat uit drie laagjes: een koekje als basis, room in het midden en daar bovenop nog een laagje chocolade.’

Koken is een leuk tijdverdrijf voor Hilary … op voorwaarde dat ze er tijd voor heeft. ‘Ik sta graag in de keuken. Als ik tijd heb, amuseer ik mij echt wel. Dat is vooral in het weekend,’ voegt ze eraan toe. ‘Met twee kinderen die veel aandacht vragen is het in de week wat moeilijker om te koken. Maar in het weekend neem ik er graag mijn tijd voor. En onze oudste helpt me dan soms.’ 

Recept Nanaimoreep

Voor de onderste laag:

  • 125 g ongezouten boter
  • 50 g suiker
  • 5 eetlepels cacaopoeder
  • 1 ei, losgeklopt
  • 125 g gemalen koekjes
  • 45 g fijngehakte (geschaafde) amandelen
  • 70 g gemalen kokosvlokken

Smelt de boter in een pannetje op het fornuis. Voeg de suiker en het cacaopoeder toe. Klop het ei los en voeg het toe om de mengeling dikker te maken. Haal het mengsel van het vuur voordat je de koekjes, kokos en noten erdoor mengt. Druk het deeg stevig aan in een niet ingevette pan van 20 x 20 cm. Zet de pan in de koelkast zodat de onderste laag verder kan stollen.

Voor de tweede laag:

  • 125 g ongezouten boter
  • 40 ml slagroom
  • 2 eetlepels vanillecustard/puddingpoeder
  • 250 g poedersuiker

Klop boter, room, custardpoeder en poedersuiker samen. Klop tot de mengeling licht is. Verspreid over de onderste laag (die koud moet zijn).

Voor de bovenste laag:

  • 115 g pure chocolade
  • 30 g ongezouten boter

Smelt de chocolade en de boter op een laag vuur op het fornuis. Laat afkoelen. Als het mengsel afgekoeld, maar nog steeds vloeibaar is, giet je het over de tweede laag. Zet het terug in de koelkast.

Smakelijk!

Tekst: Maarten Croes

Foto: Tine De Wilde

Uit: Lijsterbeskrant april 2021