submenu

Oud-Nieuw - 08/01/2021

De d’Huartlaan in 1934 richting Vierarmenkruispunt

De Baron Albert d’Huartlaan maakt de verbinding tussen de Mechelsesteenweg en het Vierarmenkruispunt aan de ene kant en het Dumonplein in Stokkel aan de andere kant. Ze vormt tevens de verbinding met de Astridlaan. Samen vormen ze de noord-zuidas van Kraainem.

Uitgebreide info over het ontstaan van de d’Huartlaan vind je in de lijsterbes van mei 2018 en de editie van december 2014

In 1864 koopt Jules Malou het Stokkelbos, waar de laan nu door loopt. In 1901 wordt Alfred d’Huart-Malou de eigenaar door erfenis. In 1927 nemen zoon Albert d’Huart en 44 erfgenamen het initiatief om een vennootschap op te richten, met de bedoeling om de laan aan te leggen. Een deel van de bomen bovenaan in de laan werd in de Eerste Wereldoorlog gekapt door de Duitse bezetter, waardoor de aanzet van de laan al bestond.

In 1930 worden de bomen aangeplant. Het klooster der dominicanessen, dat vanaf 1931 gebouwd werd op een perceel grond ter beschikking gesteld door d’Huart, verdween in 1969 ten voordele van een nieuwe verkaveling. Vanaf de jaren 50 begint de verkaveling van vrijwel het hele Stokkelbos.

Tekst: Luc Maes
Uit: Lijsterbes december 2020

Alle voorbije edities van de lijsterbeskrant vind je terug in het archief.