submenu

Oud-Nieuw - 15/10/2020

U-vormige hoeve Steenweg op Zaventem

Bij het begin van de Steenweg op Zaventem, ook te bereiken via de nauwe doorgang achteraan de Sint-Pancratiuskerk, ligt rondom een gekasseide binnenplaats deze U-vormige voormalige hoeve. De hoeve maakt deel uit van de oudste bewonerskern van Hoog-Kraainem.

De hoeve ligt tussen de kerk en het Hof van Kraainem (nu Jourdainkasteel). Je vindt ze ook op vroegere kaarten, namelijk de grondatlas St.-Janshospitaal (1707), het Kaartboek St.-Jansgasthuis (1711) en op de Ferrariskaart (1784). De hoeve werd in verschillende fases gebouwd, verbouwd en nadien vrij snel onderverdeeld in afzonderlijke wooneenheden, tussen de jaren 1883 en 1885. Rond 1932 werd de definitieve onderverdeling een feit. De woningen die gevestigd waren op de Dezangrélaan 32A en 34 maakten deel uit van deze hoeve.

Op de foto met kijkrichting vanaf de kerk richting Steenweg op Zaventem, bevonden zich in de jaren 60 de lokalen van de Chirojeugd. Nadien werden deze lokalen volledig gerenoveerd en aan de andere zijde werd de pastorie gevestigd.

Tekst: Luc Maes
Uit: Lijsterbeskrant oktober 2020

Tip: de Ferrariskaart waarvan hierboven sprake is, werd ook toegevoegd aan het boek Kraainem Revisited. De gloednieuwe editie 2020 is nu te koop bij de Foyer van de Lijsterbes.