submenu

oud-nieuw - 17/09/2020

Gemeentehuis Kraainem is cover van fotoboek Kraainem Revisited

Op de oude (uit 1942) en nieuwe foto (uit 2013) zie je het gemeentehuis van Kraainem. Beide foto’s vormden de kaft van de eerste editie van het fotoboek Kraainem Revisited, uitgegeven in januari 2013. Daarin werd de gemeente voorgesteld in oude en nieuwe foto’s, van noord naar zuid. Naar aanleiding

Ook in de lijsterbes van maart 2017 werd de geschiedenis van het gemeentehuis al uitvoerig besproken. Het gebouw is opgetrokken in 1867 en 1868 en fungeerde als schoolgebouw en als gemeentehuis. In 1936 wordt aan het oorspronkelijke gebouw (zie foto uit het nummer van maart 2017) een portiek toegevoegd met de vermelding ‘Gemeentehuis – Maison Communale’ en worden dakvensters geplaatst. De vensterluiken verdwijnen ten voordele van smeedijzeren tralies. In 1960 verdwijnt de schoolfunctie ten voordele van de (toen) nieuwe school in de Bricoutlaan. De elektrische tram reed voor de deur sinds 22 mei 1937, op twee sporen van Leuven naar het Sint-Joostplein. Op 19 mei 1961 rijdt de laatste tram voorbij. De tram wordt vervangen door de rode bussen van de NMVB (Nationale Maatschappij van de Buurtspoorwegen), later De Lijn.

Heruitgave fotoboek

Veel mensen stelden de vraag of en wanneer het fotoboek Kraainem Revisited opnieuw beschikbaar zou zijn. Daarom besloten een aantal enthousiaste personen de mogelijkheid voor een heruitgave te onderzoeken. Na een akkoord met alle betrokkenen, onder wie de cultuurraad van Kraainem, is het fotoboek herdrukt. De nodige correcties werden uitgevoerd, een handig alfabetisch register en drie merkwaardige kaarten van Kraainem in A3-formaat werden toegevoegd. Hiervoor werd de feitelijke vereniging Discover Kraainem opgericht, vertegenwoordigd door Colette Storms als penningmeester, Lorenz Ködderitzsch als secretaris en ondergetekende Luc Maes als voorzitter. Deze vereniging heeft als doel om Kraainem bekender te maken door publicaties, wandelingen, informatiepanelen, samenkomsten of activiteiten. Een belangrijke klemtoon ligt op de waardering van het patrimonium of van merkwaardige sites, door actie te voeren bij de verkozen gemeentemandatarissen, door Kraainemnaren te sensibiliseren en door met andere verenigingen samen te werken. Er zijn bijvoorbeeld al begeleide wandelingen doorheen Laag- en Hoog-Kraainem opgestart.

De tweede editie van Kraainem Revisited is beschikbaar vanaf september in de Foyer van GC de Lijsterbes, bij Mark-Sound (Mark Steyaert) in de Potaardestraat 4 in Stokkel/Kraainem en in de krantenwinkel Astrid Press in de Astridlaan 272 in Kraainem, voor de bescheiden prijs van 20 euro.

Tekst en nieuwe foto: Luc Maes

Uit: Lijsterbeskrant September 2020