submenu

Mensen uit Kraainem koken - 25/09/2019

De Picañha van Sueli Kreuz

25 jaar geleden vertrok Sueli Kreuz uit Brazilië om zich in België te vestigen, met in haar rugzak mooie jeugdherinneringen én het recept voor een goede picañha. Een flinke lap rundvlees die op een speciale wijze klaargemaakt moet worden. Het recept leerde ze van haar moeder.

Graslanden zo ver het oog rijkt

Sueli komt uit het zuiden van Brazilië: ‘Ik woonde niet zo ver van de Argentijnse grens, ver van alle grote steden en ver van het Amazonewoud. Waar ik woonde, waren er pampa’s zover het oog reikt: enorme graslanden waar het vee kon grazen.’ De belangrijkste economische activiteit in die regio is de veeteelt en de verkoop van vlees en melk. ‘Ik groeide op in een veeboerderij. We waren thuis grote vleeseters, er was niets anders. Het maakt deel uit van de eetcultuur van het zuiden. We hadden ook aardappelen, rijst en zwarte bonen waarmee we feijoada maakten. De eetcultuur in het noorden van Brazilië is helemaal anders: daar worden meer zeevruchten en vis gegeten.’

Maar die uitgestrekte pampa’s van Brazilië hadden ook nadelen. ‘Het leven is er niet eenvoudig: alles is ver weg. Om naar de cinema te gaan, moest je 50 kilometer rijden. Dat is het voordeel van België: hier is het leven comfortabeler, alles is dichtbij, ik werd vriendelijk ontvangen en ook de gezondheidszorg is hier veel beter. Maar ik vergeet mijn roots niet. Als mijn financiën het toelaten ga ik een keer per jaar terug naar Brazilië, want mijn ouders wonen er nog.’

Zacht en sappig vlees

‘Ik kook graag omdat ik graag eet, zo simpel is het’, lacht Sueli. ‘Het liefst maak ik picañha klaar, en het leukste vind ik om te zien dat mijn vrienden in België er ook van genieten. Voorlopig staat die picañha nog niet op de kaart van de cafetaria van de sporthal van Kraainem, waar Sueli al vijf jaar werkt. ‘Maar wie weet komt het er nog van. Op dit moment maak ik hem alleen voor vrienden.’ Het geheim van een goede picaña zit in de manier van bakken: ‘Traditioneel wordt het vlees op een spies gebakken, maar het gaat even goed op een grill. Belangrijk is dat er nog een groot stuk vet aan zit. Dat vet smelt echt weg in het vlees, zodat het lekker zacht en sappig blijft. In Brazilië aten we er aardappelsalade bij, maar in België durf ik er al eens een witloofslaatje bij serveren.’ Ook belangrijk is dat het vlees in de juiste richting gesneden wordt. ‘Als je het goed snijdt, smelt het stuk vlees op je tong, maar snijd je het verkeerd, dan heeft het meer weg van een stuk rubber.’

Maarten Croes

RECEPT: De Picañha van Sueli Kreuz

Ingrediënten (5 personen )

  •  +- 1.200 gr. rundsvlees (in 1 stuk)
  •  5 aardappelen
  •  maïs
  •  8 kerstomaten
  •  250 gr. yoghurt
  •  een ui, een teentje look en peterselie
  •  grof zout en peper

Bereiding picañha

  • 5 minuten voor het bakken het vlees kruiden met het grof zout
  • Het volledige stuk vlees bakken op een plancha (of grill) op 250 graden. Het witte stuk vet niet verwijderen. Het is dat vet dat de smaak geeft aan het vlees.
  • Snijd na het bakken het vlees in de breedte (je mag kiezen hoe je het vlees bakt, maar saignant is het vlees op zijn best)

Bereiding Aardappelsalade

  • Schil de aardappelen, snij ze in blokjes en kook ze.
  • Laat de aardappelen afkoelen, voeg de tomaatjes (in stukjes gesneden) toe. Voeg ook de maïs, gesnipperde ui, het geplette teentje look en peterselie toe.Werk af met zout en peper.
  • Smakelijk en vergeet het aperitief – een caipirinha –niet!