submenu

nieuws

De spannende geschiedenis van kasteel Jourdain

21/05/2022
Kasteel Jourdain ligt bijna in het noordelijkste puntje van Kraainem, verborgen in de oksel van het klaverblad waar de E40 en de Brusselse ring elkaar kruisen. Een idyllische plek als je het geraas van de autowegen even wegdenkt. Maar vooral een plek met geschiedenis.

Het gemeentewapen van Kraainem

19/05/2022
Hoe ontstond het gemeentewapen van Kraainem? En hoe komt de gemeentevlag aan haar huidige vormgeving? De ontstaansgeschiedenis ervan gaat heel ver terug.

Oververhitte woningmarkt in de Vlaamse Rand

16/05/2022
Er beweegt wat op de woningmarkt. Na het 2020 viel er in 2021 een forse stijging van de woningprijzen te noteren, met Vlaams-Brabant als sterkste stijger. Die stijging lijkt nu wat af te nemen.

Wat is er geworden van de voormalige Dexiasite?

11/05/2022
Ruim 10 jaar geleden kocht de Vlaamse Landmaatschappij een deel van het groene gebied op het ‘driegemeentepunt’ van Kraainem, Wezembeek-Oppem en Zaventem. De bedoeling was om het stuk natuur terug te geven aan de inwoners. Tijd voor een stand van zaken.

Leen Vangeebergen publiceert haar tweede boek

04/05/2022
Relaties. Een boeiend onderwerp waar ook Leen Vangeebergen maar niet genoeg van krijgt. Op haar veertigste besloot ze haar loopbaan als adjunct-hoofdverpleegkundige in te ruilen voor een nieuw leven als sexual growth inspirator. Over haar inzichten schreef ze een boek: Relatiestatus: GESLAAGD.

Kies jouw sport op de middag

04/05/2022
GC de Lijsterbes wil opnieuw starten met sporten op de middag. Heb jij zin om tussen de werkuren door even te bewegen? De benen te strekken? Dan is dit zeker iets voor jou, want sporten is gezond.

Vacature onderhoudsmedewerker voor GC de Zandloper

03/05/2022
Zoek je een nieuwe job waarin je kan werken in een gemeenschapscentrum? In een gemeenschapscentrum worden voorstellingen georganiseerd, komen verenigingen en organisaties repeteren of vergaderen, zijn er workshops voor kinderen en volwassenen … Vind je dat leuk? Dan is deze job iets voor jou! 

Vendelvereniging Venkra van KnA viert 15e verjaardag

03/05/2022
Kunst na Arbeid (KnA) Kraainem bestaat in 2024 honderd jaar. Dit jaar bestaan de Venkravendeliers van KnA 15 jaar. Helaas zijn de meeste optredens door corona geschrapt, al gaan de vendeliers wel naar een samenkomst van verschillende Europese vendelgroepen in Duitsland.

De Duitstalige boekhandel van Sabine en Jürgen Hollack

29/04/2022
Wie Duits kan lezen, kan terecht bij boekhandel Gutenberg. Sabine en Jürgen Hollack hebben al veertig jaar de mooiste producten van de boekdrukkunst in het Duitse taalgebied in de aanbieding. Eerst in het centrum van Brussel en daarna in de Potaardestraat.

Verenigingsleven terug op volle kracht

27/04/2022
Het gemeenschapsleven herneemt en daarin spelen de lokale verenigingen een belangrijke rol. Adjunct-algemeen directeur en hoofd gemeenschapscentra van vzw ‘de Rand' Stefaan Gunst licht toe hoe vzw ‘de Rand’ de relance van het verenigingsleven in de faciliteitengemeenten ondersteunt.

Vacature deeltijdse medewerker administratie en communicatie

20/04/2022
Wij zijn op zoek naar een deeltijdse medewerker administratie en communicatie voor GC de Kam in Wezembeek-Oppem. Interesse? Laat het ons weten!

Jaarlijks concert Philippe Raskin in GC de Lijsterbes

08/04/2022
Klassiek pianist Philippe Raskin (40) reist de wereld rond voor zijn muziek, maar zijn band met Kraainem blijft sterk. Op zijn jaarlijks concert in Kraainem, dit jaar op zaterdag 23 april draagt hij de hele avond op aan zijn overleden moeder, Magda Calleeuw.

Vacature onderhoudsmedewerker

22/03/2022
Zoek je een nieuwe job waarin je kan werken in een gemeenschapscentrum? In een gemeenschapscentrum worden voorstellingen georganiseerd, komen verenigingen en organisaties repeteren of vergaderen, zijn er workshops voor kinderen en volwassenen, … Vind je dat leuk? Dan is deze job iets voor jou! 

Vacature deeltijdse stafmedewerker

22/03/2022
Wij zijn op zoek naar een deeltijdse stafmedewerker voor GC de Bosuil in Jezus-Eik. Interesse? Laat het ons weten!

Kippenkraam staat al vijftien jaar in Kraainem

22/03/2022
Al vijftien jaar verkoopt The Chicken Factory in Kraainem op zondag braadkippen aan de inwoners die er passeren. Wie staat er achter het kippenkraam? De lijsterbes sprak met Werner Jacobs (51), zaakvoerder van The Chicken Factory.

Vacature theatertechnieker

21/03/2022
Wij zijn op zoek naar een theatertechnieker voor GC de Boesdaalhoeve in Sint-Genesius-Rode. Interesse? Laat het ons weten!

Rani Haverals haalt ons afval op

19/03/2022
Rani Haverals woonde haar hele jeugd in Kraainem. Vandaag staat ze er mee in voor de afvalophaling door intercommunale Interza. Dankzij haar raken wij ons papier en glas, onze pmd en gft en ons restafval netjes kwijt. Help jij Rani bij haar ronde langs jouw huis?

De Zonderlingen bestaan 30 jaar

16/03/2022
Ondanks de coronaperikelen blijft het Kraainemse gezelschap De Zonderlingen niet bij de pakken zitten. Zo zijn ze al begonnen aan de repetities voor een Shakespeareparodie, een voorproef op de viering van hun dertigste verjaardag, later dit jaar.

Participatie in de faciliteitengemeenten

13/03/2022
Het is al langer duidelijk dat die ene stembusgang om de zes jaar volstrekt onvoldoende is om te spreken van lokale democratie. De volgende vraag dringt zich op: Hoe organiseren de faciliteitengemeenten in de Rand de inspraak van hun inwoners?

Oud - Nieuw

10/03/2022
In de lijsterbeskrant van september 2021 toonden we al foto’s van het Henri Jasparinstituut uit 1929. Dit keer bekijken we het gebouw vanuit een ander perspectief en vertellen we meer over de meisjes die er verbleven tussen 1920 en 1986.

Kan je nog een goed leven leiden in deze klimaatcrisis?

08/03/2022
‘Het goede leven’. Het was een begrip dat de oude Griekse filosofen al bezighield. Maar wat betekent de term in onze snel veranderende wereld van vandaag? Sébastien Hendrickx maakte er de Engelstalige voorstelling The Good Life over.

Rand-nieuws

27/02/2022
Er wordt hard gewerkt aan de fietssnelwegen in de Rand. En ook Kraainem heeft verschillende aansluitingen op het netwerk. Hoever staat het met de routes? Waar vind je ze? Worden ze intensief gebruikt? En helpen ze mee de verkeersknoop te ontwarren? Een stand van zaken.

Oud-nieuw

24/02/2022
Lang geleden waren Tervuren en Brussel enkel met elkaar verbonden via het kruispunt Vierarmen langs de Brusselsesteenweg. Dat werd tijdens het Oostenrijkse regime aangelegd en geplaveid tussen de jaren 1726 en 1731.

Vrijwilligers in het vaccinatiecentrum

23/02/2022
Is het je ook opgevallen? Het enthousiasme en engagement van de vele vrijwilligers in onze vaccinatiecentra. Waarom blijven ze hun beste beentje voorzetten? We vroegen het aan de coördinator en aan twee Kraainemnaren die in het vaccinatiecentrum in Zaventem de handen uit de mouwen steken.

Jeugdraad heeft plannen

16/02/2022
De Nederlandstalige jeugdraad van Kraainem gooit het over een andere boeg. Niet alleen is het bestuur vernieuwd, de jeugdraad wil ook werken met projectsubsidies. Al heeft de vijfde coronagolf de plannen wel vertraagd.

Herinrichting Vierarmenkruispunt

08/02/2022
De plannen voor de herinrichting van het Vierarmenkruispunt beroeren de gemoederen in Kraainem. Alle pistes liggen volgens de Vlaamse overheid nog open: een rotonde, een ovonde, wel verkeerslichten, geen verkeerslichten … Welk scenario het ook wordt, de gevolgen voor Kraainem zullen groot zijn.

De live discobar van Bar Clochard

04/02/2022
Last van knaldrang? Dan is er geen beter medicijn dan een show van de tienkoppige coverband Bar Clochard.

Oud-nieuw

30/12/2021
Het ontwerp voor het aanleggen van een steenweg die de verbinding maakte tussen Waals-Brabant en Mechelen ontstond in 1836 en werd goedgekeurd in 1840. Vier jaar later begonnen de werken aan het gedeelte van Tervuren tot Mechelen, dat vandaag de Mechelsesteenweg op het grondgebied van Kraainem is.

Benoît Goubau is twintig jaar priester in Kraainem

19/12/2021
Dit jaar is Benoît Goubau twintig jaar priester in Kraainem. De lijsterbes brengt een bezoek aan de pastorie om samen met hem terug te blikken op die periode. Goubau streefde met zijn parochianen naar continuïteit en ondertussen realiseerde hij mee de restauratie van de Sint-Pancratiuskerk.

Dierenplezier

14/12/2021
Christina Verhulst (links op de foto): ‘Besje woont in de Lijsterbes sinds maart 2012. Besje is in huis genomen door de toenmalige centrumverantwoordelijke omdat de onthaalmedewerkster last had van mensen die achter de balie van het onthaal kwamen.

Doek valt over carnavalsvereniging Carnafolk

08/12/2021
De carnavalsstoet van 2020, net voor corona, was de laatste carnavalsstoet in Kraainem. De organiserende vzw Carnafolk gooit de handdoek in de ring. ‘We hebben enorm veel spijt, maar het is een rationele beslissing. We willen stoppen in schoonheid’, klinkt het vzw Carnafolk.

Anoroc theater voor Nederlands- en anderstaligen

07/12/2021
De prachtige binnenkoer van de Boesdaalhoeve vormt op woensdag 23 juni het decor van de première van Anoroc, een nieuwe voorstelling voor Nederlandstaligen én anderstaligen die Nederlands leren. Theater van A tot Z maakte die met de steun van vzw ‘de Rand’ en de Taalunie.

Uitbreiding parking metrohalte Kraainem is afgevoerd

03/12/2021
De gemeente heeft samen met Sint-Lambrechts-Woluwe haar slag thuisgehaald in het dossier van de uitbreiding van de parking aan metrohalte Kraainem. De parking ligt op het grondgebied van Sint-Lambrechts-Woluwe, maar vlak bij de grens met Kraainem.

Oud-nieuw

25/11/2021
Op de oude postkaart – afgestempeld op 22 juni 1912 – zie je de Auberge des Quatre-Bras rond de eeuwwisseling. Niet in Tervuren, zoals het opschrift zegt, maar op het grondgebied van Kraainem.

Bruno en Lieve van slagerij Van Hoorde

24/11/2021
Vorige keer spraken we met gepensioneerde bakker Lucien Ghyselinck in deze reeks over wonen in Stokkel. Dan kunnen de buren van slagerij Van Hoorde in de Langestraat natuurlijk niet achterblijven.

Twee nieuwe leden voor stuurgroep ‘de Lijsterbes’

18/11/2021
De stuurgroep ‘de Lijsterbes’, die het team van het gemeenschapscentrum met raad en daad bijstaat, telt sinds kort twee nieuwe leden. Frauke Valcke (43) en Orestis Liolios (38) staan te popelen om hun steentje bij te dragen aan de werking van de Lijsterbes.

Gemeentemonitor

15/11/2021
De inwoners van de zes faciliteitengemeenten in de Vlaamse Rand zijn gelukkig, voelen zich gezond en hebben eerder de neiging om te voet te gaan dan de fiets te nemen. Toch zijn er veel onderlinge verschillen, waarbij de inwoners van Drogenbos vaak het buitenbeentje blijken te zijn.

Kris Van Trier en Herwig Ilegems als onafscheidelijk komisch duo

11/11/2021
De Sunshine Boys. Ooit een theatervoorstelling en sitcom waarmee Amerikanen ongegeneerd konden lachen. Vandaag blaast Compagnie Marius het stuk nieuw leven in. En het lijkt wel of er een nieuw Vlaams komisch duo geboren is: Kris Van Trier en Herwig Ilegems.

Zondag 24 oktober

16/10/2021
Goed nieuws voor je defecte spullen: het Repair Café van Kraainem is opnieuw opgestard, na de gedwongen covidpauze. Elke vierde zondag van de maand kan je weer terecht in de Lijsterbes of in zaal Agora om je broodrooster, laptop of kapotte stoel gratis te laten herstellen.

Oud-Nieuw

14/10/2021
De Gouvernementsweg is een van de oudste wegen van Kraainem. Deze weg vormt de grenslijn met het Brussels Gewest en de gemeente Sint-Pieters-Woluwe. De oude foto neemt ons mee naar de wandelweg in 1920.

Wonen in Stokkel

10/10/2021
In de smalle Langestraat die de grens vormt tussen het Vlaamse en het Brusselse Gewest, omringd door onder meer een stoffenwinkel, een naaiwinkel en een slager, woont Lucien Ghyselinck. De voormalige bakker en zijn vrouw Martine wonen er nog altijd even graag.

Bar met dakterras SOKO, een trendy attractie in Kraainem

07/10/2021
Kraainem beschikt sinds kort over een trendy bar met dakterras die een ronduit adembenemend zicht op het Zoniënwoud biedt. De ‘rooftopbar’ op de elfde verdieping van het Crossroadsgebouw vlakbij het Vierarmenkruispunt is een enorm succes en blijft ook in oktober én de volgende zomers nog open.

Op zoek naar de oorsprong van hoffelijkheid

02/10/2021
Hoffelijkheid. Is het nog wel van deze tijd? Kurt Van Eeghem twijfelt geen moment. ‘Hoffelijkheid is van alle tijden. Het heeft alles te maken met authenticiteit.’ En zo heb je meteen de kern van zijn voorstelling ‘Kurtoisie’, die in oktober in de Lijsterbes staat.

UiTPAS nu ook in Kraainem

24/09/2021
In de gemeenschapscentra de Lijsterbes in Kraainem, de Kam in Wezembeek-Oppem en de Bosuil in Jezus-Eik kan je voortaan terecht met de UiTPAS. Met die vrijetijdspas spaar je punten, die kan je inruilen voor een cadeautje of een korting op een ticket.

Oud-Nieuw

23/09/2021
Het Henri Jasparinstituut werd in 1920 gebouwd op terreinen aan de Steenweg op Brussel, in 1919 verworven door een koninklijke schenking, om er een opvangcentrum voor kinderen uit de lagere sociale klassen uit de Rand en Brussel te bouwen.

Nieuwe sportclub met Thaise gevechtskunst in de sporthal van Kraainem

15/09/2021
Wie zin heeft om de olympische sportzomer van 2021 nog een staartje te geven, heeft in Kraainem wel wat keus. Sportclubs zijn er genoeg. Vanaf september komt er nog eentje bij, de Thaigo Muay Thai Gym, een thaiboksclub.

Terug naar de sixties met De Bonanzas

09/09/2021
Dankzij de vijfkoppige muziekgroep De Bonanzas zijn de Kempen al een tijdje niet meer zo stil. De muzikale klasbakken worden omschreven als een van Belgiës beste sixtiescoverbands. Voor ze naar GC de Lijsterbes komen, spraken wij met hun drummer Bert Rommens.

rand-nieuws

03/09/2021
Van 28 augustus tot 5 september kan je je met familie en vrienden sportief en muzikaal uitleven tijdens de Gordel. Kom je mee amuseren en (her)ontdek de Vlaamse Rand. Niet één dag, maar een hele week. It’s Gordeltime!

Sportlocatie gezocht

20/08/2021
Tigaut Geyns stampte recent zijn eigen Thaiboksclub uit de grond, letterlijk en figuurlij. Momenteel gaan de trainingen van de club door in de sporthal van Kraainem Tigaut zou graag uitbreiden naar een eigen ruimte met professionele voorzieningen.

Koninklijke Fanfare Kunst en Vrijheid zoekt nieuwe muzikanten

18/08/2021
De Koninklijke Fanfare Kunst en Vrijheid wil dit jaar opnieuw minstens één volwaardig concert brengen. Zoals elke harmonie zijn ook zij voortdurend op zoek naar nieuwe muzikanten. Voor een harmonie zijn dat voornamelijk hout- en koperblazers en slagwerk/percussie.

Coronaproof initiatieven

21/06/2021
Door de coronacrisis waren onze centra lange tijd gesloten. Geen bezoekers, geen voorstellingen, geen activiteiten ... En toch hebben we niet stilgezeten! We stampten met succes enkele coronaproof initiatieven uit de grond. Bekijk ze hier!

Lieven Blockx, de kunstzinnige gemeentearbeider

18/06/2021
Lieven Blockx werkt al sinds jaar en dag als mecanicien bij de gemeente Kraainem. Hij herstelt alles van metaal wat kapotgaat en staat in voor het onderhoud van gemeenteapparatuur. Tussen zijn werk door maakt hij metalen kunstwerkjes die je op verschillende plaatsen in de gemeente kan ontdekken.

Provincie vernieuwt fietsnetwerk Groene Gorde

14/06/2021
Toerisme Vlaams-Brabant heeft het fietsnetwerk Groene Gordel volledig vernieuwd. Er is nieuwe bewegwijzering geplaatst en er zijn extra trajecten en knooppunten gemaakt, ook in de faciliteitengemeenten. Een fietstoertje op maat uitstippelen in en rond de zes is nu makkelijker dan ooit.

Oud-Nieuw

10/06/2021
Het loont nog even de moeite om terug te keren naar het Statieplein. We maken de vergelijking tussen de situatie in 1937, toen de elektrische tram de stoomtram verving (vanaf 22 mei 1937), en de omgeving vandaag.

Huis van het Kind opent in Kraainem

09/06/2021
Op 18 september gaan de deuren van het Huis van het Kind in Kraainem open. ‘Dit wordt een plek waar kinderen en jongeren zich thuis voelen’, zegt Myriam Vernimmen van het team Welzijn.

De open geest van An Pierlé Quartet

04/06/2021
Het frêle meisje dat een kwarteeuw geleden solo debuteerde aan de piano heeft nu haar eigen ‘ jazz’-kwartet, maar haar speelsheid en intuïtie is An Pierlé onderweg nooit verloren. ‘Ik ben 46, en toch wordt mijn leven alleen maar toffer en de muziek interessanter.’

Christian Marichal op bedevaart

22/05/2021
Al vele eeuwen is de Spaanse stad Santiago de Compostella de eindbestemming van lange wandeltochten. Kraainemnaar Christian Marichal trok al tweemaal naar Compostella, en zou nu bezig zijn aan een tocht naar Rome, als ook hier corona geen roet in het eten had gestrooid.

Faciliteitengemeenten krijgen vacatures moeilijk ingevuld

17/05/2021
De geschikte kandidaat voor een job vinden, is voor veel bedrijven en organisaties de laatste jaren een flinke uitdaging. Voor de gemeentebesturen van de faciliteitengemeenten is dat nog een stuk moeilijker. Zij moeten opboksen tegen de privésector én vooroordelen.

Achter de schermen van Containerklap Kraainem

14/05/2021
De lijsterbeskrant maakte in samenwerking met het gemeenschapscentrum de Lijsterbes de podcast Containerklap Kraainem. Zes Kraainemnaren vertellen hierin over zichzelf, corona en Kraainem. Wat je niet hoorde in de podcast lees je hier.

Oud-nieuw

13/05/2021
De oude foto werd in 1990 genomen door A. Moons op de hoek van de Astridlaan richting Langestraat/Dumonplein. De twee benzinestations die toen op de hoek met de Astridlaan lagen staan niet op de foto.

Freya van Schaik

11/05/2021
In onze reeks huisbezoeken bij Kraainemnaren die in een bepaalde wijk of straat wonen, zijn we na verschillende babbels met bewoners uit de Vogeltjeswijk in Stokkel aanbeland. De eerste inwoner die we spreken is de Nederlandse Freya van Schaik.

IM Georges Bulteel

07/05/2021
Op 18 maart overleed Georges Bulteel. Van 1951 tot 1986 was hij leerkracht en schoolhoofd van de gemeentelijke basisschool in Kraainem. En zoveel meer. Een eerbetoon.

Zonnepanelen op gemeentegebouwen

05/05/2021
De gemeente Kraainem zet een belangrijke stap in haar klimaatbeleid. Ze laat via burgerparticipatie zonnepanelen plaatsen op de daken van het gemeentehuis, de sporthal en het gemeentelijk depot. Ze gaat daarvoor samenwerken met burgercoöperaties Druifkracht en Ecopower.

8 mei: Foyer opnieuw open

30/04/2021
Op 8 mei mogen de terrassen opnieuw openen. De Foyer heet hun klanten welkom.

Moederdag 2021

30/04/2021
Mama heeft altijd gelijk. Tijd om haar woorden kracht bij te zetten. Team Lijsterbes maakt digitale tegels voor al wie zijn mama extra in de bloemetjes wil zetten op moederdag.

Recept: Nanaimoreep door Hilary Peden

20/04/2021
‘Ik hou niet van improviseren in de keuken. Ik volg de meeste recepten naar de letter’, zegt Hilary Peden. Een keukenattitude die helemaal past bij de culinaire traditie van Canada, het uitgestrekte land in Noord-Amerika. ‘We zijn vooral bekend om onze dessertjes’, zegt Hilary.

Ontmoet de gamers van Kraainem Kings

17/04/2021
Sinds de zomer van 2020 is Kraainem een sportclub rijker, een sportclub voor iedereen die in de gemeente woont en waarbij fysieke conditie geen rol speelt. Enige vereisten: een goed humeur, teamspirit, een beetje kennis van informatica en (af en toe) een berg pizza’s!

Podcast met containerklap

15/04/2021
Een gezellig aangeklede container met daarin een tafel. Twee stoelen. Gescheiden door plexiglas. Apart maar toch ook samen. Een coronaveilig alternatief waarin mensen mekaar ontmoeten en enkele vragen beantwoorden, gesteld door de redactie van de lijsterbeskrant.

Oud-Nieuw

15/04/2021
Volgens de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed Vlaanderen is de wijk op de foto’s één bouwkundig geheel. De tuinwijk is gebouwd tijdens het interbellum, in regionalistische stijl en met als type: een tuinwijk in cottageachtige stijl. Bij de status vermeldt men dit geheel als (deels) bewaard.

Corona krijgt GBS De Klimboom niet klein

11/04/2021
Veel schoolactiviteiten binnen en buiten de schoolpoorten kunnen door corona niet plaatsvinden. Maar GBS De Klimboom laat zich niet doen en vindt originele manieren om de sfeer erin te houden en contacten tussen leerlingen, leerkrachten en ouders te onderhouden.

Eddy Frans, voormalige directeur van vzw ‘de Rand

08/04/2021
Toen vzw ‘de Rand’ eind jaren 90 GC de Lijsterbes onder de vleugels nam, opende dat een pak nieuwe perspectieven. De Lijsterbes groeide gaandeweg uit tot een volwaardig gemeenschapscentrum.

Horrorwerf is klaar

05/04/2021
Eindelijk is het zover. De werken aan het Woluwedal zijn na meer dan vijf jaar volledig achter de rug.

de Kam en de Lijsterbes ingeblikt

15/03/2021
Gemeenschapscentra de Kam en de Lijsterbes installeren een container in de gemeente die dienst zal doen als babbelbox. Wie wil, kan in de gezellig ingerichte babbelbox met in het midden een afscheiding een praatje komen slaan.